MONPAC™

  • Schallemissionsprüfung MONPAC

Met Monpac wordt de conditie van een drukvat bepaald zonder dat het uit service hoeft. De methode geeft een indicatie van de ernst van defecten en een aanbeveling voor het gebied voor vervolgonderzoek met andere NDO methoden. Zo kan het inspectie en onderhoudsbudget meer gericht worden besteed.

Kenmerken van MONPAC

  • De test wordt gedaan met het product in de bol of bullet
  • Detecteert scheurtjes die groeien tijdens normaal gebruik.
  • Snelle test: 15 meter bol in 4 dagen.
  • Goede bollen kunnen in bedrijf blijven, slechte kunnen worden ingepland voor onderhoud.
  • Een effectieve manier om het onderhoud te plannen.

Voor aanvang van de test worden sensoren aan de buitenzijde van bol/tank aangebracht, meestal met behulp van abseilers. Voor een 15 m bol/sphere zijn circa 40 sensoren nodig. Vervolgens wordt een akoestische emissie meting uitgevoerd tijdens een gecontroleerde verhoging van de druk/niveau. Elke sensor bewaakt een bepaald gebied. Op basis van de karakteristieken van de signalen wordt het gebied (en uiteindelijk de tank/bol) beoordeeld. Mocht een signaal drie of meer akoestische emissie sensoren bereiken dan kan de oorsprong van het signaal terugberekend worden. Zo kan er bij eventueel vervolgonderzoek gemakkelijker gezocht worden.

Monpac is toegepast voor de beoordeling van duizenden bollen en bullets gedurende vele jaren en heeft de basis gevormd voor ASME-V art 12, EN15495 en de AFIAP code. Alle metingen worden uitgevoerd door specifiek opgeleide en gecertificeerde engineers onder ISO-9002 aan de hand van specifieke procedures. De rapporten worden voor uitgifte nagezien door een Level III AE engineer.